Film Maker

Media Sosial

Lokasi: Sebuah Kafe Kopi & Teh

Aku tepu.

Mungkin kerna tekanan kerja yang meninggi. Mujur hari ini hari minggu. Jadi dalam keadaan aku yang tepu ini, aku mengambil keputusan untuk singgah di sebuah kafe kopi, duduk diam dan cuba mencari saki baki inspirasi yang masih tinggal untuk diguna pakai bagi aku harungi hari yang tinggal.

Kelihatan tiga anak muda baru masuk ke kafe. Selesai membuat pesanan, mereka bertiga terus duduk di meja belakang aku sambil mengilai ketawa. 1 lelaki. 2 wanita. Diawal 20an mungkin.

Aku mula memasang telinga. Agak menarik topik perbualan mereka (Disclaimer: aku tidak memasang telinga, tetapi perbualan mereka dengan kadar bunyi yang amat tinggi membuatkan gegendang telinga aku terpaksa menadah untuk menyelami kisah mereka)

Girl 1: Babe, u know what happen to Ryan? (bukan nama sebenar)

Girl 2: Im not sure. Haven’t heard about him for a while. Why, ada updates baru from him ke?

Girl 1: No la. It just I’m so pelik with his IG post lately.

Girl 2: Kenapa eh?

Girl 1: U know kan him and Jess (bukan nama sebenar juga ya) dah break up? So i stalk their post on ig and stories. It seems they still have not move on with each other.

Girl 2: Yeke? I rasa Jess macam dah move on jer. I tengok post dia, gambar dorang berdua dah kena delete. And most of Jess photos now are single.

Girl 1: Memang lah. But if you remember her IG stories post on this date bla..bla.. and then after that another post on the another day saying that bla..bla.. so it seems that Jess haven’t move on entirely lah. Plus when I read Ryan’s IG stories yesterday, he wrote the quotes bla..bla.. I suppose that Ryan also dedicate that quotes to Jess.

Girl 2: But bukan ke Ryan and Jess dah tak follow each other after they break up?

Girl 1: Yup. That’s right. But I think there is someone who update each other’s post to both of them. Jess know that Ryan didn’t follow him, but she write that like Ryan can see the stories.

Girl 2: Eh yelah. I think U r right. I just realized that post, but i didnt think the Jess post is to Ryan, coz i assume that Ryan dah tak follow her. Make sense lah now.

Boy 1: *Angguk-angguk tanda setuju

Perbualan mereka masih panjang. Tapi telinga aku mengambil keputusan untuk tutup buat sementara, kerna minda ini sudah mula menaip suku kata untuk entri blog kali ini. Antara dilemma sosial yang membuatkan aku tidak mempunyai sebarang media social akaun. Bukan kerna aku tidak bersetuju dengan semua kebaikan media, tetapi lebih kepada implikasinya terhadap sosialisasi masyarakat kini yang mudah untuk bercakap tentang anda, walaupun hakikatnya sudah 10 tahun mereka dan mereka tidak bersua muka mahupun bertukar mesej kata.

Lalu aku bertanya dengan diri aku, kalau aku masih di dalam media sosial, adakah kalian juga sedemikian rupa?

KH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s