Film Maker

Hurry Raya Terkejut 2022

Seriously, hari raya tahun ini adalah yang terbaik sepanjang ingatan aku.

Paktam & Maktam Open House @ Serendah

Syawal 1443. Mei 2022.

Siapa sangka, selepas 2 tahun tak dapat beraya dengan norma biasa akibat pandemik, tuhan anugerahkan satu raya yang indah untuk tahun ini. Kalau ikut sejarah, hampir 20 tahun hari raya kita di Malaysia tidak lari daripada telahan tarikh didalam kalender kuda di dinding. Siapa sangka hari raya yang berubah awal sehari, memberikan kegembiraan tidak terhingga buat semua umat islam di Malaysia.

Anda tertanya, apa yg bestnya raya tahun ini?

Excitement keseronokan berhari raya yang lama sudah kita tidak terasa saban tahun menyambut Aidilfitri. Dengan elemen ‘surprise’ tahun ni, mood raya tiba-tiba klimak buat semua. Kelam kabut masing-masing membuat persiapan terakhir adalah excitement sebenar yang sudah lama hilang dalam setiap sambutan Aidilfitri sebelum ini.

Ika & Amy Open House @ Gamuda Garden

Hurry Raya Terkejut untuk tahun ini.

Start je dari pengumuman raya pada pukul 8 malam 1 Mei 2022 oleh Tuan Syed Danial Syed Ahmad yang mengistiharkan esok raya, sepelosok umat islam di Malaysia menjadi kelam kabut.

Ada yang sudah solat tarawikh 6 rakaat.

Ada yang tak prepare lagi barang untuk juadah raya. Kelam kabut ke supermarket lepas pengumuman dibuat.

Ada yang kelam kabit kait daun palas malam-malam.

Jiran belakang potong rumput rumah pukul 1 pagi.

Ada yang dah beli tiket bas dan flight ke kampung pada hari isnin, dengan assumption raya jatuh hari selasa.

Ada yang pagi raya makan mee segera dulu sementara nak siap masak ketupat rendang.

Kedai gunting rambut penuh dengan pelanggan sebaik sahaja pengumuman raya dibuat.

Mesin ATM satu Malaya kehabisan duit.

Yang plan untuk drive balik kampung hari isnin, malam ahad tu terus kemas baju dan gerak ke kampung sebab nak kejar solat aidilfitri pada keesokkan harinya.

Daging lembu tak sempat beli. Ada insan di facebook yang offer untuk sembelih seekor lembu malam itu juga untuk memenuhi permintaan daging last minute sebab masing-masing tak sempat beli daging lagi (plan nak beli esok).

Stesen minyak kehabisan minyak. Banyak kereta tersadai ditepi jalan kerana lori minyak tidak sempat sampai ke stesen minyak untuk topup minyak akibat kesesakan jalan raya yang terlampau teruk.

Berbagai kisah menarik yang terjadi pada tahun ini. Indah pada aku. Aku pasti indah juga buat semua.

Aku dan adik aku tak beli baju raya lagi pada malam raya. So malam tu, lepas je pengumuman raya, terus round area Jalan TAR nak cari baju raya. Nasib baik masih ada. But the best part masa ni adalah aku tengok sangat ramai umat manusia memenuhi bandar KL ke Jalan TAR untuk membeli persiapan terakhir raya terkejut tahun ni. Walaupun sesak, aku still gembira melihat keadaan ini. At least everyone dapat beraya ‘sempurna’ disamping keluarga masing-masing.

2 tahun tak dapat beraya, tapi kali ini Dia hidangkan sebuah raya yang amat bermakna buat semua. Syawal terbaik yang pernah aku lalui. Syawal yang indah buat semuanya.

Terima kasih Allah.

KH

29 Syawal 1443

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s